Wigilia w regionach Polski

kutiaWigilia Bożego Narodzenia jest szczególnym świętem w wierzeniach ludowych i łączy się z wieloma przesądami. W każdym rejonie Polski wierzenia są inne, ale też i spotkamy się z różnymi potrawami na wigilijnym stole.

W Wielkopolsce tradycyjnie kolację rozpoczyna się od podania zupy konopnej, grochówki lub polewki z maku z jagłami, albo też od „więdki”, czyli suszonej brukwi, sparzonej wrzątkiem i zakruszonej mąką. Z kolei na Kujawach pierwszą potrawą jest zupa grzybowa lub słodka – z gruszek i śliwek, a wszystkie potrawy podaje na stół gospodarz. Z Kaszub pochodzi tradycja zupy owocowej z kluskami, smażonych śledzi z ziemniakami i tzw. Bunter Teller – talerz ze słodkościami.

Podlasie i Mazowsze mają wspólną tradycję podawania barszczu czerwonego, który jednak różni się przygotowaniem. Na Śląsku podaje się zupę grochową, a nie może zabraknąć „makówek”, które przygotowuje się z przemielonego maku z bakaliami, przekładanego bułką zamoczoną w mleku. Podkarpacie słynie z Siemieńca (zupy z siemienia lnianego) oraz podawanej kutii, lecz można uświadczyć wszystkie rodzaje zup.