Potrawy wigilijne

Przywykliśmy już do tego, że na Wigilię jemy taką kolację, jaka zdarza się raz w roku. Warto zadbać, aby przyrządzić potrawy wg najlepszych przepisów. Jeśli takie znacie, zachęcamy do zamieszczenia ich tutaj!

Dodaj swój przepis:

  1. maciek gorzow

    Barszcz wigilijny
    Czysty barszcz czerwony z grzybami

    Składniki:

    • garść suszonych grzybów (100 g), najlepiej prawdziwków (ewentualnie mieszanych z podgrzybkami)
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 średnie buraki
    • 2 litry esencjonalnego wywaru warzywnego (marchewka, cebula, pietruszka, por)
    • suszone zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

    Przygotowanie:
    Grzyby opłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać 2 szklankami zimnej wody i zostawić na noc do namoknięcia. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości, co może zająć około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.
    Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w przez około 1 godzinę (sprawdzić czy wbity w buraczka nóż gładko w niego wchodzi). Rozwinąć z folii, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do wrzącego wywaru z warzyw dodać majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. Dodać starte buraki, doprawić solą i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Wywar warzywny przecedzić i połączyć z wywarem z grzybów. Kilka grzybków pozostawić w zupie, resztę wykorzystać do farszu na uszka.

  2. moniam

    Pierogi z kapustą i grzybami

    Ciasto pierogowe:

    • 4 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki oleju
    • około 2 szklanek ciepłej wody
    Farsz:
    • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki oliwy
    • 3 cebule, pokrojone w kosteczkę

    Przygotowanie:
    Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć.
    Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce.
    Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
    Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
    Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 – 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

  3. gosia22

    Zupa rybna z pomidorami. Delikatna karpiowa
    Lekki bulion z jarzyn z białym winem, z karpiem i pomidorami

    Składniki, 2 – 4 porcje:

    • 6 szklanek wody
    • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałeczek selera, 1/4 pora, gałązka natki pietruszki
    • 1/3 szklanki białego wina
    • po 4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 2 listki laurowe
    • 2 dzwonka karpia ze skórką, po około 150 g każde *
    • 8 – 9 łyżek gęstego przecieru pomidorowego z kartonika
    • 2 plasterki cytryny
    • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
    • gałązka świeżego rozmarynu

    Przygotowanie:
    Zagotować wodę, włożyć umytą włoszczyznę: obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki. Posolić i gotować przez 15 – 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć je łyżką cedzakową z wywaru i pokroić w słupki, odłożyć (cebulę i natkę można wyrzucić).
    Do wywaru z jarzyn wlać wino, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 – 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i plasterki cytryny.
    Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włożyć gałązkę rozmarynu i warzywa pokrojone w słupki. Następnie zupę podgrzać i podawać od razu lub schłodzić i przechowywać w lodówce. Zupa najlepsza jest następnego dnia.
    Karpia z powodzeniem można zastąpić inną rybą, np. łososiem, linem czy szczupakiem.

  4. smakosz

    Kutia
    Ziarna pszenicy z makiem, rodzynkami i migdałami.

    Składniki:
    1 szklanka ziaren pszenicy
    1 szklanka maku
    1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
    aromat migdałowy
    4 łyżki miodu
    5 dag rodzynek
    5 dag migdałów
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 – 4 godziny). Znów odcedzić.

    Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.

    Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.

    SKŁADNIKI:

    1 i 1/2 kg karpia
    2 4 roztarte ząbki czosnku
    3 1 łyżka soku z cytryny
    4 ½ łyżeczki chilli
    5 Grubo posiekana zielona pietruszki
    6 Ósemki cytryny(dowolnie) , sól
    PRZYGOTOWANIE:
    Oprawionego karpia bez głowy i ogona pokroić na długie dzwonka, ułożyć na dnie garnka, wlać tylko tyle wody, aby zakryła rybę. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka. Czosnek wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do ugotowanej ryby, ostrożnie wymieszać, zestawić z ognia, przykryć pozostawić przez godzinę. Ostrożnie wyjąć jeszcze ciepłą rybę łopatką do przewracanie mięsa, wyłożyć na półmisek, przybrać zieloną pietruszką i cytryną. Podawać z ziemniakami lub świeżym białym pieczywem. Z wywaru, w którym była gotowana ryba można przyrządzić sos, który podaje się oddzielnie.

  5. mam

    Makówki
    Makówki bardzo popularne i nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole przynajmniej u mnie w domu. Zagotować mleko w garnku ok 0,5 l wraz z łyżką masła jak mleko się zagotuje zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu dalej gotować dodając zmielony mak ok 25 dkg i ciągle mieszając.Mak z mlekiem gotować ok 30 min aż cała masa zgęstnieje, potem dodajemy bakalie jakie kto woli: orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa itp, masę słodzimy cukrem wg uznania.Układamy w misce warstwami: suchary, na nie warstwa masy makowej tak żeby przykryła sucharki, przesypujemy wiórkami kokosowymi i układamy tak samo kolejne warstwy,aż do końca miski na górę sypiemy dużo kokosu, żeby wyglądało jak śnieżna kula.Po przestygnięciu wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce. Smacznego!

  6. magdzik

    Składniki:
    20 dag mąki,
    1 żółtko,
    1 łyżeczka masła,
    10 dag suszonych grzybów,najlepiej borowiki
    3 cebule,
    3 łyżki oliwy,
    2 łyżki tartej bułki,
    2 łyżki śmietany,
    sól,pieprz do smaku

    Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić na godzinę, a następnie ugotować do miękkości w tej wodzie, w której się moczyły.
    Po ostudzeniu drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę, posolić, zrumienić na oliwie na jasnozłoty kolor. Dodać grzyby i śmietanę, wymieszać, dusić chwilę, wsypać tartą bułkę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać nieco wywaru z grzybów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Mąkę przesiać, dodać masło, żółtko i nieco wody, zagnieść elastyczne ciasto pierogowe, wyrobić ręką, cieniutko rozwałkować, lekko podsypując mąką. Placek pokroić w kwadraciki o boku 3-4 cm.
    Na każdy kwadracik nakładać nadzienie z grzybów, skleić boki, formując trójkąt. Kąty podstawy trójkąta połączyć, przyciskając skleić. Układać na stolnicy lub desce posypanej mąką. Gotować, wkładając do wrzącej posolonej wody. Odcedzić. Wyłożyć na półmisek, skropić stopionym masłem. Gorące uszka włożyć na talerz,zalać barszczykiem i od razu podawać.
    SMACZNEGO

  7. casablanca12

    Wigilijny karp- faszerowany, pieczony
    •2 średnie wypatroszone karpie
    •8 łyżek masła
    •1 cebula
    •25 dag pieczarek
    •1 łyżka posiekanej natki
    •2 szklanki bułki np.( kajzerki okrojonej ze skórki ),
    pokrojonej w kostkę
    •3 łyżeczki soli
    •1/2 łyżeczki pieprzu
    •1/2 łyżeczki roztartego suszonego tymianku
    •1/2 szklanki mąki
    •2 łyżki soku z cytryny
    Sposób przygotowania:
    Posiekaj cebulę, podsmaż (5 minut) na połowie rozgrzanego masła, często mieszając (ogień nie może być za duży). Dodaj umyte, pokrojone grzyby i smaż dalsze 5 minut. Dodaj natkę, bułkę, sól, pieprz i roztarty tymianek. Oczyszczone i opłukane ryby nadziej przygotowanym farszem i zaszyj bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Obtocz w mące. smaż do zrumienienia z obu stron na pozostałym maśle.
    Następnie luźno zawiń każdą rybę w folię aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temp. 180CC. Rozwiń ryby z folii i piecz jeszcze przez 5-7 minut aby się ładnie przyrumieniły. Karpie udekoruj kawałkami cytryny i skrop odrobiną soku cytrynowego. Możesz podawać ze świeżą chałką posmarowaną masłem.

  8. js28

    Śledzie marynowane z marchewką i curry
    Składniki:
    •0,5 kg śledzi marynowanych
    •3-4 marchewki (spore)
    •2 goździki
    •pół łyżeczki curry
    •świeżo mielony czarny pieprz.
    Śledzie obrać ze skórki i pokroić w kostkę, albo w paski. Marchew obrać, zetrzeć i poddusić na oleju (ma cały czas być wilgotna – nie można jej obsuszyć, ani tym bardziej przypalić). Dodać przyprawy i dusić na pół miękko. Kiedy będzie gotowa, w słoiczku, albo w miseczce układać warstwami na przemian marchew i śledzie. Odstawić na 1-2 dni, ale smaki szybko się przenikają.

  9. justyna1

    Zupa rybna
    Składniki
    filet rybny 1szt. najlepiej nadaje się do tego panga bądź strzelica
    marchew 3 szt.
    ziemniaki 2 szt. średniej wielkości
    korzeń pietruszki 1 szt.
    ziele angielskie
    liść laurowy

    1.Filet z ryby najlepiej pangi bądź strzelicy kroimy w kosteczkę
    2.Obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę
    3.Obrane warzywa trzemy na tarce
    4.Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny

  10. mama2006

    Wigilijny śledź po prezydencku.
    Składniki
    50 dag płatów śledziowych solonych
    5 cebul
    1 łyżeczka vegety
    1 łyżeczka cukru
    1 szklanka
    oleju
    3 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego

    6 łyżek ketchupu
    10 dag rodzynek

    Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez godzinę, następnie odsączyć i pokroić w 2 centymetrowe paseczki. Namoczyć rodzynki w cieplej wodzie. Na rozgrzany olej
    wrzucić drobno pokrojoną cebulę, dodać przyprawy. Dusić do miękkości cebuli. Następnie dodać ketchup i odsączone rodzynki.
    Zalewę wymieszać, jeszcze chwile podgrzewać. Gdy zalewa wystygnie, można dodać pokrojone śledzie. Odstawić do lodówki
    na kilka godzin.
    Polecam wszystkim. Pychota

  11. mama2006

    Wigilijna kapusta z grzybami
    1 kg kiszonej kapusty
    10 dag suszonych grzybów
    cebula
    masło lub olej

    sól, pieprz, łyżka mąki
    Grzyby namoczyć na noc
    , następnego dnia ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odsączyć, drobno pokroić. Na wywarze z grzybów gotować
    do miękkości odciśniętą kapustę. Połączyć
    z grzybami.
    Na tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulkę, oprószyć mąką i wymieszać. Tak powstałą zasmażkę dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem.

  12. mama2006

    Śledzie opiekane w sosie
    1 kg płatów śledziowych solonych (wymoczone)

    4 cebule (pokrojone w kostkę)
    5 ogórków kiszonych (również pokrojonych w kostkę)
    1 szklanka dobrego oleju

    Ciasto naleśnikowe do śledzia: 5 łyżek mąki, 5 jajek zmiksować. Jeśli za gęste, można dodać trochę mleka.

    Zalewa:

    3,5 szklanki wody
    10 łyżek octu
    6 łyżek cukru
    5 łyżek keczupu pikantnego
    5 łyżek koncentratu pomidorowego
    ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

    Wszystkie składniki zalewy zagotować
    Ogórki i cebulę wsypać do miseczki, zalać szklanką dobrego oleju, zamieszać i odstawić.

    Wymoczone płaty pokroić na 2-3 części, zanurzać w cieście i smażyć
    na gorącej patelni
    .

    W salaterce układać na zmianę: śledzie, ogórki i cebulę, ponownie śledzie, ogórki i cebulę, oraz pozostałe śledzie. Na koniec wszytko zalać gorącą zalewą. Odstawić do wystygnięcia. Włożyć na noc do lodówki
    .

    Śledzie są pyszne, kruchutkie, a sos jest wręcz idealny. Doskonała potrawa na zakąską, również na kolację, a także na przyjęcie oraz święta.

  13. mama2006

    Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
    Ciasto na pierogi:
    3 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pełnoziarnistą)
    1 szklanka gorącej wody albo mleka

    1 łyżka roztopionego masła
    sól

    Farsz:
    1 kg kapusty kiszonej
    10 dag suszonych grzybów
    1 cebula
    sól, pieprz,
    Grzyby namoczyć na noc , następnego dnia ugotować do miękkości.
    Ugotowane grzybki odsączyć, drobno pokroić. Na wywarze z grzybów ugotować odciśniętą kapustę ( do uzyskania miękkości).Dodać grzyby do kapusty.
    Na tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulkę , dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

    Zagnieść ciasto pierogowe -ok.15 minut.Odstawić pod przykryciem na następne 30 minut.
    Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać szklanką placuszki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować
    we wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.
    W Wigilię podaje się je polane podsmażoną cebulką albo usmażone na oleju
    .

    Moje pierożki, zamrozone na surowo, już spoczywają w zamrażarce i czekają na Wigilię.

  14. juhaa

    Moją propozycją na najlepszą potrawę wigilijną jest kutia z kresów. A oto i składniki niezbędne do jej wykonania:
    1 szklanka maku
    1 szklanka miodu
    1 szklanka ziaren pszenicy
    po 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
    1/2 szklanki rodzynek
    po 10 dkg suszonych fig i daktylii (pokrojonych w paseczki)
    1 szklanka mleka
    *Do dekoracji można użyć płatki migdałowe, skórkę pomarańczy czy też kandyzowane wiśnie.

    Sposób wykonania:
    Pszenicę opłukać, zalać przegotowaną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować, zmieniając kilkakrotnie wodę. Gdy będzie już miękka, odsączyć na sicie. Mak zalać wrzącym mlekiem, zagotować i zostawić na 2 godziny. Odcedzić i dwa razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Połączyć z odsączoną pszenicą. Miód rozgrzać w rondelku, połączyć z makiem i pszenicą. Dodać pozostałe składniki, lekko wymieszać i przełożyć do szklanej salaterki. Kutię schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować płatkami migdałowymi, kandyzowanymi wiśniami czy też paseczkami skórki pomarańczowej.
    Teraz już można zajadać. Mniam :)

  15. askas_86

    Śledzie z jajkiem:
    Składniki:
    - 5 filetów śledziowych,
    - 5 jajek,
    - 4 cebule,
    - 1 słoik majonezu,
    - 4 ogórki kiszone,
    - 1 łyżka oleju i octu,
    - 1 łyżeczka soli i cukru,
    - pęczek natki pietruszki,
    - 1 papryka czerwona
    Przygotowanie:
    1) Cebulę posiekać i wyłożyć na talerz (przyprawić solą olejem, octem i cukrem).
    2) Pokroić w kostkę ogórki i dodać do cebuli. Ugotować jajka na twardo i przekroić na pół.
    3) Płaty śledzia przekroić na dwie części wzdłuż i owinąć wokół połówki jajka. Ułożyć na cebulce i ogórkach, udekorować majonezem, papryką i natką.
    Smacznego

  16. eluchap

    Barszcz czerwony z uszkami
    Składniki:
    1kg czerwonych buraków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 duże kapelusze borowików
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Sól, pieprz, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
    sok z cytryny
    cukier
    2 szklanki kwasu buraczanego

    Farsz:
    100g suszonych grzybów
    1 duża cebula
    1-2 pasztety drobiowe
    sól,pieprz do smaku

    Ciasto
    500g mąki
    1 jajko
    sól
    Sposób przyrządzenia: Barszcz czerwony: Namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Obrane pokrojone na kawałki buraki, włoszczyznę, przyprawiam(liść laurowy, ziarna ziela angielskiego) gotujemy przez 30minut, odstawiamy do wychłodzenia. Letni wywar z buraków cedzimy przez sito, dodajemy przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany, przyprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Lekko podgrzewamy.

    Farsz: Zalewamy grzyby letnią wodą, odstawiamy na 2godz.. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie.Ugotowane grzyby przemielić przez maszynkę z cebulą uprzednio pokrojoną i podsmażoną na maśle., dodać pasztet i doprawić solą i pieprzem.

    Uszka do barszczu: Ciasto Z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto.Rozwałkowujemy je na cienki placek, z którego wykrawamy kwadraty 5X5cm. Nakładamy farsz i lepimy uszka.Gotujemy w gorącej osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy. Po ugotowaniu odcedzamy.

  17. Liliana

    Makówki na mleku

    Składniki:
    30-40 dag sucharek
    50 dag maku ( mielonego )
    1 litr mleka
    1 łyżka masła
    5-6 łyżek cukru lub miodu
    1 paczka cukru waniliowego
    8 dag orzechów włoskich posiekanych
    5 dag migdałów ( płatki)
    8-10 dag figów
    10 dag rodzynków
    3 dag wiórków kokosowych

    Etapy przygotowania:

    Mak sparzyć wrzącą wodą wieczorem i pozostawić na noc.
    Mleko zagotować z masłem, cukrem lub miodem i cukrem waniliowym, dodać zmielony mak. Gdy będzie za gęste można dodać przegotowaną wodę.
    Gotować na wolnym ogniu 10-15 min, ciągle mieszając. Figi pokroić w cienkie poprzeczne plasterki. Wszystkie bakalie; orzechy, migdały, figi i rodzynki wrzucić do gotującego się maku , odstawić z ognia.
    Przygotować salaterki. Sucharki zwilżyć lekko w osłodzonej wodzie i układać warstwami w salaterkach. Kolejne warstwy sucharków zalewać makiem.
    Górną warstwę maku udekorować połówkami orzechu włoskiego lub płatkami migdałów i posypać kokosem.

  18. Liliana

    Moczka
    Moczka to wigilijne danie na słodko pojawiające się na śląskim stole… również moim :-)

    Składniki:
    Piernik miodowy 30 dag
    Pasternak średni 1 szt.
    Seler duży 1/2 szt.
    Pietruszka średnia 1 szt
    Śliwki suszone 30 dag
    Piwo ciemne karmelowe 2 butelki
    Masło 2 płaskie łyżki
    Mąka 2 płaskie łyżki
    Figi suszone 10 szt.
    Orzechy włoskie łuskane 5 dag
    Migdały 10-20 szt.
    Rodzynki 8 dag
    Cukier 10-12 łyżeczek
    Wywar z głów karpia 1 litr
    Szczypta soli,
    cytryna 1 szt.

    Etapy przygotowania:

    Śliwki namoczyć na 4 godź. w letniej, przegotowanej wodzie.
    Warzywa umyć, obrać i ugotować do miękkości na wywarze z głów karpia, dodając w razie potrzeby niewielką ilość wody, aby warzywa były przykryte w trakcie gotowania. Po ugotowaniu wyjąć, wystudzić i zemleć w maszynce wraz z piernikiem namoczonym w piwie.

    Śliwki ugotować na półmiękko na wolnym ogniu w niewielkiej ilości wody. Połączyć je z mielonymi warzywami i piernikiem oraz wywarem z głów i warzyw. Dodać rodzynki, sparzone i posiekane wzdłuż migdały, posiekane orzechy, pokrojone w paseczki figi i resztę piwa.
    Całość zagotować z cukrem i solą do smaku, ciągle mieszając, zagęścić jasną zasmażką. Na końcu dodać sok z 1 cytryny. Wystudzić.

    Smacznego ! :-)

  19. havajana

    Cebulaczki do barszczyku
    Ciasto:
    2 szkl mąki
    pół szkl mleka
    3 dag drożdży
    2 łyżki masła, odronbina soli i odrobina pieprzu
    Nadzienie:
    1 cebula biała i 1 czerwona
    1,5 łyżki masła, sól, pieprz, papryka
    Masło rozpuścić w ciepłym mleku i przestudzić do letniego, dodać drożdże,sól, pieprz i wymieszać, dodać mąkę i wyrobić ciasto.
    W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w plasterki i zeszklić na maśle, dodać trochę soli i pieprzu.
    Ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie i skleić ciasto na brzegach.Posmarować wodą i posypać lekko papryką.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.

  20. kodle

    Tradycja i egzotyka – Czerwony barszcz z krewetkami

    Składniki:
    750 ml zakwasu buraczanego
    300 ml bulionu warzywnego
    1 zmiażdżona i posiekana trawa cytrynowa
    pół cytryny
    pół czerwonej posiekanej papryczki chili
    łyżeczka startego imbiru
    1/2 pęczka posiekanej kolendry
    100 g duży krewetek koktajlowych
    2 łyżki oleju
    3 łyżki cukru
    sok 1 limonkę

    Przygotowanie:
    Do dużego garnka wlej odrobinę oleju, dodaj trawę cytrynową, chili i imbir. Smaż delikatnie dodaj krewetki skropione sokiem z cytryny. Smaż przez chwilę mieszając. Dodaj bulionu zagotuj i dodaj zakwas nie doprowadzając do wrzenia bo zakwas straci kolor. Dodaj sok z limonki, spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nalej zupę do kokilki, posyp z wierzchu kolendrą. Smacznego!

  21. bejs2

    Śledź gajowego
    To ulubiona potrawa moich domowników i gości.
    5 cebul średniej wielkości
    kilka suszonych grzybów
    pół małej puszki koncentratu pomidorowego
    wegeta, pieprz grubo mielony, majeranek
    60 dag śledzi w marynacie octowej
    Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoto na oleju.
    Grzyby suszone podgotować w wodzie ok. 15 minut, odsączyć, pokroić w cienkie paseczki. Dodać do podsmażonej cebuli, doprawić przyprawami i dołożyć koncentrat. Wlać tyle wody, aby utworzył się gęsty sos. Wystudzić, dodać śledzie pokrojone w paski, wymieszać.
    Potrawa powinna stać w lodówce kilka godzin.
    Smacznego :)

  22. ludek

    TRADYCJNA ZUPA WIGILIJNA „SIEMIENIOTKA”

    KTÓRĄ NA ŚLĄSKU PRZEKAZYWALI OD POKOLEŃ BABCIA MOJEJ BABCI A TERAZ MAMIE I PÓŹNIEJ ŻONIE .OTO TEN PRZEPIS:
    Do przygotowania tej prastarej zupy potrzebujemy 30 dkg konopi,litr mleka, 3 łyżki mąki, 1-2 łyżki cukru, płaską łyżkę soli, łyżkę masła oraz 2,5 litra wody. Konopie płuczemy na sicie, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy, a następnie gotujemy przez godzinę w 2 litrach wody.To jest obróbka wstępna. Teraz nasiona odcedzamy, wysypujemy na dno garnka i przy pomocy drewnianej kuchennej pałki wyciskamy z nich białą zawartość nasion.Otrzymane w ten sposób „mleczko” przelewamy do drugiego naczynia, zaś do nasion konopi dolewamy stopniowo 2,5 litra gorącej wody, przeznaczona na zupę i czynność tłuczenia nasion powtarzamy kilka razy. Uzyskaną podstawę zupy wigilijnej dopełniamy mlekiem, zagęszczamy mieszaniną mąki i wody słodzimy i solimy do smaku. Całość zagotowujemy, stale mieszając, aby zupa nie przypaliła się i nie wykipiała .Przed podaniem dodajemy łyżkę masła i trzymamy pod pokrywką dla uniknięcia kożuszka.

    Zupę podaje się z kaszą gryczaną albo zwykłą. To moja tradycja rodzinna którą przekazujemy od pokoleń życzę smacznego.

  23. ekaw

    Kompot z suszonych owoców
    SKŁADNIKI:
    * 20 dag moreli suszonych
    * 20 dag rodzynek
    * 10 dag suszonych fig
    * 2 duże garści śliwek suszonych
    * 3 duże garści gruszek suszonych
    * 4 duże garści jabłek suszonych
    * skórka z 1 cytryny-wcześniej sparzona
    * 10 goździków
    * 1 płaska łyżeczka cynamonu

    PRZYGOTOWANIE:

    Wszystkie suszone owoce zalać 4,5 litra wody. Wsypać cynamon, goździki i dodać skórkę z cytryny. (Można dodać także skórkę z pomarańczy). Gotować kilkanaście minut, aż owoce będą miękkie. Ja nie dosładzam kompotu,gdyż rodzynki, figi i inne owoce są słodkie, ale jeśli ktoś lubi może dosłodzić. Można podawać czysty kompot lub z porcją owoców.

  24. ekaw

    Śledzie z curry

    SKŁADNIKI:
    * 5 płatów śledziowych solonych
    * 1 duża cebula
    * 1 puszka groszku konserwowego
    * 4 ogórki konserwowe
    * 3 łyżki majonezu
    * 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
    * 1/5 łyżeczki przyprawy curry
    * szczypta pieprzu mielonego

    PRZYGOTOWANIE:

    Śledzie namoczyć ok. 2 godziny wcześniej (czas zależy od tego, jak słone śledzie kupimy). Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Podobnie w kosteczkę kroić ogórki konserwowe a groszek osączyć z zalewy. Wymieszać majonez z jogurtem, curry i pieprzem. Śledzie kroić w paseczki ok. 1,5 cm. Wymieszać wszystkie składniki z sosem curry i odstawić do lodówki, najlepiej na 2-3 dni.