Dania świąteczne

Są takie potrawy, które podajemy tylko na wyjątkowe okazje. Tutaj można zamieścić ciekawy przepis na szczególne wydarzenia :)

Dodaj swój przepis:

  1. kuchar

    Śledzie w śmietanie
    składniki:
     
    2 solone śledzie
    ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
    1 duże jabłko
    1 cebula
    sok z cytryny
    mleko do namoczenia śledzi
    sól, pieprz, cukier

    przygotowanie

    Śledzie opłukać, namoczyć w wodzie z mlekiem. Oczyścić, umyć, zdjąć skórkę, pokrić na filety (usuwając kręgosłup z ośćmi). Podzielić w poprzek na dzwonka, złożyć po dwa kawałki, umieścić na półmisku.
     
    Przygotować sos śmietanowy: jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. W trakcie ucierania skropić sokiem z cytryny (aby miąższ nie ściemniał), wymieszać z posiekaną cebulą i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Śledzie polać sosem, udekorować jarmużem i cząstkami pomidorów. 

  2. hanka z płocka

    Ryba po grecku

    SKŁADNIKI:

    * kilka filetów ryby mrożonej (w zależności od ilości osób) ,
    * 4 średnie marchewki,
    * 2 średnie pietruszki,
    * mały seler ,
    * 4 cebule ,
    * większy słoiczek koncentratu pomidorowego,
    * 1 liść laurowy,
    * kilka ziaren pieprzu,
    * sól,
    * 2 ziarenka ziela angielskiego ,
    * olej do smażenia,
    * 1/2 szklanki wody ,
    * cukier

    PRZYGOTOWANIE:
    Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. W tym czasie na drugiej patelni
    rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw – podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smażymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znów 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku
    i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę
    odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy dużymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.

  3. Beata-KJ

    Przepis na świąteczny nastrój trwający przez cały rok:
    - NIE MYŚL O SOBIE, DZIAŁAJ- ZAWSZE POZYTYWNIE.
    - ODNAJDŹ W SOBIE PASJE – MOGĄ BYĆ SZALONE.
    - SZUKAJ SZCZĘŚCIA, GDZIE SIĘ DA.
    - ŚMIEJ SIĘ WSZĘDZIE I BEZ POWODU.
    - POWIEDZ SOBIE: ŚWIAT JEST TWÓJ.
    - ZAWSZE POSZUKUJ WIOSNY.
    - JEDZ CZEKOLADĘ BEZ OPAMIĘTANIA (DLA KONIECZNIE CHCĄCYCH SIĘ ODCHUDZIĆ MOŻE BYĆ CODZIENNE OGLĄDANIE ZDJĘCIA CZEKOLADEK)
    - A WIECZOREM WYJMIJ Z LODÓWKI SWOJE ULUBIONE SCHŁODZONE OWOCE, POLEJ JE GORĄCĄ CZEKOLADĄ I ROZKOSZUJ SIĘ ICH SŁODKIM SMAKIEM.

  4. idzik

    Może być cała choinka
    Zdała by się dobra wędlinka
    trochę soli ,vegety i pieprzu
    I podudzie wieprzu.
    Wszystko macerować
    a póżniej godzinę gotować
    i koniecznie polukrować.
    Życzę Wszystkim Smacznego
    Nie smakuje? A dlaczego ???

  5. enigma

    Placuszki Świętego Mikołaja

    To bardzo delikatne placuszki rybne.
    Składniki:
    300g ryby (np. mrożony morszczuk)
    1 cebula
    1 jajko
    3 łyżki masła
    1 bułka
    tarta bułka
    mąka
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku

    Wykonanie:
    Rybę ugotować na parze.
    W czasie gdy ryba będzie się gotować, zeszklić cebulkę na maśle (uwaga! cebulka ma być zeszklona, nie przyrumieniona). Bułkę namoczyć w mleku, potem porządnie odcisnąć.
    Ugotowaną rybę, zeszkloną cebulkę oraz bułkę dokładnie zmiksować, dodać jajko, bułkę tartą i odrobinę mąki, delikatnie posolić i (ewentualnie) dodać niewielką ilość pieprzu.
    Na rozgrzany olej nakładać niewielką ilość masy, formować niewielkie i cienkie placuszki, smażyć chwilkę – tak, żeby się zbyt mocno nie zrumieniły.

    Placuszki mają wyjątkowo delikatny smak i na pewno będa smakować Świętemu Mikołajowi;)

  6. eluchap

    BIGOS
    2 kg kapusty kiszonej
    1 przecier pomidorowy
    1 pietruszka
    1 przyprawa do bigosu
    3 ziarna pieprzu
    2 liście laurowe
    2 cebula duże
    1 kg różnych wędlin, mięsa
    garść suszonych grzybów
    2 marchewki
    4 śliwki suszone

    Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty.Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
    Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.
    Wędliny drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany smalec, podsmażamy.
    Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu.
    Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy grzyby,wędliny,cebulę. Dodajemy przyprawę do bigosu,śliwki suszone i gotujemy 30-40 minut.Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.
    Zobacz więcej

  7. aljagus

    ZUPA RYBNA Z KARPIA Z GRZANKAMI NA MAŚLE
    Składniki na zupę:
    -1 kg karpia (najlepiej same głowy)
    -4 marchewki
    -2 pietruszki
    -1/2 selera
    -1/2 pora
    -chleb w kostkach usmażony na maśle (grzanki, ilośc wedle uznania )
    -sól
    -pieprz
    PRZYGOTOWANIE:
    -Do 1,5 litra wody wkładamy obrane jarzyny
    -Zagotujemy wywar
    -Do wywaru wsadzamy rybę
    -Całośc gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godz(aby nie była to mocno gotująca się zupa,a jedynie delikatne bąbelki, to sprawi,że zupa będzie klarowna)
    -Wyciągamy rybę, jarzynę a bulion przelewamy przez sito
    - Przed podaniem do bulionu wsadzamy ryby i podgrzewamy na małym ogniu, aby zupa była gorąca
    -Na talerze wsypujemy grzanki upieczone na maśle
    -Zalewamy gorącą zupą
    SMACZNEGO :)!!

  8. Ola

    Aromatyczny piernik świąteczny:
    6 żółtek
    3 białka
    szklanka cukru
    margaryna
    1 szklanka naturalnego miodu najlepiej lipowego(w stanie płynnym)
    2 szklanki mąki
    łyżeczka sody
    przyprawa do piernika
    bakalie-orzechy,migdały,rodzynki.Bakalie poszatkować w mniejsze kawałki
    owoce kandyzowane(pomarańcze i cytryna)

    Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać szklankę miodu, mąkę,sodę i przyprawę do piernika.Cały czas mieszając mikserem masę.Na końcu dodać bakalie oraz pianę z białek.Całość delikatnie wymieszać.

    Podany przepis wystarcza na 2 foremki do ciasta.

    Ciasto piec ok.45 w piekarniku(rozgrzać do 180 stopni i po włożeniu zmniejszyć temperaturę do ok.150-160 stopni)

    Piernik można polać polewą czekoladową:
    1/3 kostki margaryny
    2 łyżki wody
    1 łyżka kakao
    gotować ciągle mieszając na małym ogniu przez 8min.

    Polewę można posypać płatkami migdałowymi.

  9. vgnes

    Nasze świąteczne dania są dostosowane dla dorosłych i dzieci, wszyscy jedzą ze smakiem:
    - pierogi
    - uszka
    - rybę po grecku
    i zapijają barszczem czerwonym

    Tradycja to podstawa.

  10. halina

    Węzełki z pieczarkami
    Składniki

    pieczarki 1 kg
    cebula czosnkowa 2 sztuki
    piwo 0,5 litra
    mąka 1 i 1|2 szklanki
    jajka 3 sztuki
    sól
    pieprz
    sos sojowy grzybowy Tao Tao 2 łyżki
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę drobniutko siekamy. W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę. Dodać pieczarki i dusić do miękkości. Dodać sos sojowy, doprawić, solą, pieprzem. Odparować płyń. Do piwa wsypać mąkę, dodać jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Smażymy naleśniki. Następnie kładziemy na środku naleśnika farsz pieczarkowy. Robimy węzełek, wiążemy łodyżką pietruszki lub szczypiorkiem. Przed podaniem podgrzewamy w mikrofalówce lub piekarniku. Węzełki podajemy do czystego barszczu czerwonego.

  11. halina

    Pijany kurczak
    SKŁADNIKI:

    kurczak 1,6 kg
    piwo 1 butelka
    przyprawa
    złocisty kurczak 1 opakowanie
    sól
    sos sojowy Tao Tao 3 łyżki
    Kurczaka umyć , osuszyć. Butelkę piwa dokładnie myjemy , ściągamy etykietę. Kurczaka oprószyć solą , natrzeć przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki
    na 4 godziny . Otworzyć piwo dodać 3 łyżki sosu sojowego . Następnie kurczaka włożyć na otwartą butelkę z piwem i włożyć do piekarnika na brytfannę.Pieczemy ok 2 godzin w 200 stopniach.

  12. halina

    Pomidory z łososiem
    SKŁADNIKI:

    łosoś wędzony 20 dag
    ser śmietankowy 40 dag
    sos
    sojowy jasny 2 łyżki
    pomidory 6 sztuk
    pieprz biały
    rum biały 1 łyżka
    majonez
    kielecki 1 łyżka
    Łososia kroimy na kawałki lub kostkę. Ser zmiksować, dodać łyżkę majonezu. Do sera dodać łososia, sos sojowy, rum. Wymieszać, doprawić pieprzem białym. Pomidory umyć, wydrążyć. Osuszyć i nakładamy farsz do pomidorów.

  13. halina

    Sałatka z kuskusem
    SKŁADNIKI:

    kasza
    kuskus PROVITA 10 dag
    ser żółty 10 dag
    łosoś wędzony 20 dag
    rzodkiewka 1 pęczek
    papryka czerwona 1 sztuka
    cebula 1 sztuka
    pieczarki 10 dag
    koperek 1|2 pęczka
    natka pietruszki 1|2 pęczka
    sos
    sojowo-grzybowy Tao Tao 1 łyżka
    sól
    pieprz kolorowy
    majonez
    kielecki 5-6 łyżek
    sok z cytryny 2 łyżki

    PRZYGOTOWANIE:

    Kaszę przygotować wg przepisu
    na opakowaniu. Rzodkiewkę, paprykę myjemy. Rzodkiewkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniutko siekamy oraz koperek i natkę pietruszki. Paprykę wydrążyć i pokroić w kostkę. Łososia kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku sosem sojowo-grzybowym, solą, pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Dekorujemy sałatkę
    wg własnego uznania.

  14. halina

    Śledz w sosie chrzanowym
    SKŁADNIKI:

    6 filetow sledziowych w oleju
    3 gotowane jajka
    5 lyzek smietany kremowki
    5 lyzek majonezu
    3 lyzki chrzanu ze sloiczka
    peczek posiekanej drobniutko natki pietruszki
    sok z polowy cytryny
    sol , pieprz
    szczypta soli
    Jajka siekamy drobnutko.Dodajemy natke pietruszki , sok z cytryny , smietane , majonez doprawiamy sola , pieprzem , szczypta cukru i jeszcze dodajemy chrzan , mieszamy dokladnie i odstawiamy do lodowki na 3 godz . Ukldamy kawalki sledzi na polmisku wylozonym liscmi salaty i polewamy sosem
    . Schladzamy pół godz .