Ciasta

W każdym domu są smakosze, którzy czekają na świąteczne wypieki.  Zapraszamy do podzielenia się z nami swoimi przepisami!

Dodaj swój przepis:

  1. greg krk

    Makowiec wykwintny tradycyjny

    Składniki:

    Ciasto:
    • 23 g świeżych drożdży
    • 6 żółtek
    • 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
    • ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie kilka kropli ekstraktu z wanilii)
    • 380 g mąki pszennej tortowej
    • 190 ml ciepłego mleka
    • 110 g masła, roztopionego i ostudzonego

    Masa makowa:*
    • 250 g maku
    • 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 25 g rodzynek, najlepiej sułtanek
    • 25 g smażonej skórki pomarańczowej gotowej, kandyzowanej
    • 1/4 kostki miękkiego masła, 50 g
    • 1 kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie)
    • 5 jajek, oddzielnie żółtka od białek
    • 1 szklanka cukru pudru
    • gotowa polewa lukrowa

    Przygotowanie:
    Ciasto: Do kubka skruszyć drożdże, wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę (naczynie z ciastem można wstawić na kilkanaście minut do średnio gorącej wody aby ułatwić wyrastanie).
    Masa makowa: Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić pianę z białek i również wymieszać z masą.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 – 3 minuty. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia. Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Przykryć luźno przeźroczystą folią i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, przykryć folią aluminiową. Ostudzić i polać lukrem, udekorować orzechami oraz bakaliami.
    Masę makową można w części posłodzić miodem. Jeśli naprawdę nie masz czasu a bardzo chcesz przygotować ten makowiec, możesz użyć też gotowej masy makowej sprzedawanej w puszkach.

  2. krzysiek40

    Ciasteczka Choinki
    z ziarenkami granatu i z różowym lukrem z soku z granatu

    Składniki, około 15 sztuk:

    • 150 g miękkiego masła
    • 70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
    • 150 g  mąki pszennej tortowej
    • 75 g mąki ryżowej *

    Lukier:

    • 1 granat, wyłuskane ziarenka i trochę soku
    • sok z cytryny
    • cukier puder

    oraz: foremka w kształcie choinki

    Przygotowanie:
    Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 – 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
    Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, podsypując stolnicę mąką. Foremką wycinać choinki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 5 – 8 minut, lub do czasu aż ciasteczka będą lekko złote.
    Przygotować dekorację: owoc granatu podzielić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Wymieszać kilka łyżek powstałego soku z granatu z cukrem pudrem uzyskując gęsty lukier (różowy). Tak samo postąpić z sokiem z cytryny. Po ostudzeniu ciasteczka polukrować białym oraz różowym lukrem i udekorować ziarenkami granatu.

  3. madzia

    Piernik czekoladowy

    z miodem, jałowcem i goździkami. Z dodatkiem mąki żytniej, która sprawia, że piernik ma głębszy smak i lekko orzechowy posmak.

    Dzięki dodatkowi kakao piernik będzie miał ciemniejszy kolor. Można też dodać miód gryczany, ale ten ma charakterystyczny smak. Można też dodać cukru brązowego, ale drobnoziarnistego, aby dobrze ucierał się z masłem.
    Piernik najlepiej jest przygotować kilka lub kilkanaście dni przed podaniem (wówczas zmięknie i nabierze aromatu). Najlepiej trzymać go (bez polewy) w pudełku, w spiżarni.

    Ciasto:
    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g mąki żytniej
    • 1 pełna łyżka kakao
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • po 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanych goździków i jałowca
    • po szczypcie gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
    • 100 g masła
    • 180 g drobnego cukru
    • 100 g płynnego miodu
    • 3 jajka
    • 5 łyżek mleka
    • 120 g drobniutko posiekanej gorzkiej czekolady 70%
    Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła

    Przygotowanie:
    Podłużną formę o długości około 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Obydwa rodzaje mąki przesiać do miski razem z kakao i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
    Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku.
    Masę wlać do miski z mąką i dodając mleko wymieszać wszystkie składniki. Następnie połączyć z czekoladą, a na końcu delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę.
    Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez około 50 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Uważaj też aby nie przesuszyć ciasta oraz nie zrumienić go za bardzo, bo może być gorzkie na brzegach. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po całkowitym ostudzeniu zawinąć w lnianą ściereczkę i tak przechowywać (z każdym dniem piernik będzie nabierał aromatu i miękkości).
    Przed podaniem polać polewą: połamaną na kostki czekoladę roztopić i wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem

  4. olala

    CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE
    Polecam oryginalne ciasto które nie tylko wypełni dom tradycyjnymi aromatami przypraw korzennych i migdałów ale doda też orzeźwiającą nutkę egzotyki na świątecznym stole.

    SKŁADNIKI
    3 jajka
    1/4 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    3-4 łyżki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika)
    1-2 łyżeczki cynamonu
    olejek migdałowy
    2/3 szklanki mąki
    2/3 szklanki mielonych migdałów
    1 nieduża pomarańcza
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1) Pomarańczę umyć i w całości ugotować we wrzącej wodzie (ok pół godziny). Następnie przekroić i usunąć pestki. Całość zmielić w malakserze i odstawić do ostudzenia.

    2) Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia.

    3) Ubić białka jaj na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną lśniącą masę.

    4) Dalej ubijając mikserem na wolnych obrotach dodać stopniowo żółtka, mąkę, migdały, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, cynamon, aromat i rozpuszczoną margarynę.

    5) Delikatnie wymieszać ciasto łyżką ze zmieloną pomarańczą.

    6) Piec 50 minut do godziny w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni w nie za dużej formie.

    7) Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

    Ciasto jest bardzo fajne na deser po ciężkostrawnych świątecznych potrawach bo zamiast lepkiej słodkości pozostawia w ustach orzeźwiający smak pomarańczy.
    Polecam Ola

  5. Edyta

    CIASTO CZEKOLADOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
    Składniki:
    Ciasto:
    • 250 g suszonych śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 125 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
    • 145 g drobnego cukru do wypieków
    • 2 duże jaja, roztrzepane
    • 185 g mąki + 3/4 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej

    Sos karmelowy:
    • 125 g niesolonego masła
    • 125 g brązowego cukru
    • 250 ml śmietanki kremówki
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Przygotowanie:
    * Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką formę o wymiarach 23 x 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    * Do rondelka włożyć śliwki, wlać 250 ml wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać sodę, odstawić z ognia do ostudzenia.
    * Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając.
    * Szpatułką wymieszać najpierw z przesianą mąką, sodą i proszkiem do pieczenia, następnie z przestudzonymi śliwkami wraz z zalewą. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i również dobrze wymieszać.
    * Ciasto wlać do przygotowanej formy. Piec przez 40 – 45 minut, do czasu aż ciasto nie będzie przylegać już do boków formy.
    * W międzyczasie przygotować sos karmelowy: do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i wlać śmietankę, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z wanilią.
    * Kroić ciepłe ciasto na kwadraty i podawać polewając ciepłym sosem karmelowym.

  6. finka

    Ciastka i pierożki półfrancuskie z cukrem
    Składniki:
    * mąka 500g
    * margaryna 2 kostki
    * 4 żółtka
    * 6-8 łyżek gęstej śmietany
    * 1 całe jako
    * cukier do posypania/ może być brązowy

    Sposób przyrządzenia
    Mąkę przesiać posiekać z tłuszczem nożem zrobić zagłębienie dodać żółtka, śmietanę . Zagnieść ciasto przełożyć do miski przykryć chłodzić 10-12 godz. (żeby było szybciej można ciasto włożyć na 10-15 min. Do zamrażalnika). Rozwałkować na grubość ok 0,5cm i wyciąć dowolne kształty korzystając z ciasteczkowych foremek. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem, następnie posmarować ciastka rozbełtanym jajkiem i koniecznie posypać cukrem według uznania. Piec ok. 250 stopni (10-15min) aż będą złote.
    Proponowane ciasto jest bardzo dobra bazą do wykonania pierożków z konfiturą. W tym przypadku należy wyciąć z przygotowanego ciasta krążki, do środka włożyć nasz ulubiony dżem lub konfiturę. koniecznie dobrze posklejać smarując brzegi jajkiem, a reszta pracy jak w przypadku ciasteczek.Smarujemy pierożki rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem według uznania. Życzę smacznego. :)

  7. ANGIE

    Pierniczki tradycyjne
    Skaądniki:
    550g cukru
    350g miodu
    przyprawa korzenna do pierników
    100g kakao
    100g orzechów i migdałów
    150g skórki pomarańczowej
    125g masła
    5 jaj
    1150g mąki
    4 łyżeczki sody

    Wykonanie:
    Cukier i miód rozpuścić, ostudzić i cały czas mieszając dodawać stopniowo przyprawę korzenną, kakao i zmielone bakalie. Dodać masło, jaja, odrobinę mąki wymieszanej z sodą i wymieszać. Dodać resztę mąki i dokładnie zagnieść ciasto aż masa będzie gładka. Wałkować ciasto na cienkie placki i wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blachę. Piec około 10 min w temp. 180C. Przestudzić i udekorować wg uznania lukrem lub polewą i bakaliami.
    Powodzenia!

  8. kicia

    Szarlotka- najlepsza na świecie !

    Składniki:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 cukru waniliowego
    2 kg jabłek
    1 łyżka cynamonu

    wymieszać składniki ręcznie. Odłożyć garść ciasta na talerzyk i włożyć do zamrażalnika aby stwardniało ( do kruszonki)
    Jabłka zetrzeć na tarce ( grubej), dodać cynamon i cukier do smaku.

    Ciasto rozłożyć na blasze i na nie nałożyć jabłka, wyjąć z lodówki resztę ciasta i zetrzeć na tarce na wierzch. Piec około 45-50 min.

  9. Adam

    Makiełki.

    Składniki (ilość na oko)
    -2 bułki wrocławskie
    -Puszka maku z bakaliami do makowca (możemy też zrobić to sami mieląc mak z cukrem i dodając trochę bakalii)
    -1 lub 2 szklanki mleka

    Przygotowanie
    Bułkę wrocławską kroimy w kostkę (około 2cm boki). Zostawiamy ją na parę godzin aby trochę wyschła.
    Jak nasza bułka już podeschnie, mieszamy mleko z makiem!
    Zalewamy bułkę mlekiem i makiem, mieszamy.
    Chowamy do lodówki.

    Najlepsze efekty są, jeśli zaleje się bułkę około 30 minut przed jedzeniem.

  10. mama2006

    Orzechowy pyszałek
    Składniki
    Ciasto kruche:
    20 dag margaryny
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 szklanki
    mąki
    1 łyżeczka
    proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    Piana:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    Krem:
    1/2 litra mleka
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    1 kostka masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    sok z 1.5 cytryny
    powidła śliwkowe, posiekane orzechy włoskie

    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
    Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
    Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.

    Krem:
    Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować
    mieszając, do zgęstnienia kremu.
    Wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.

    Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając, aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy.

  11. mama2006

    Piernik świąteczny
    Składniki
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżki dowolnego dżemu
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki
    sody
    1 cukier waniliowy
    1 przyprawa do pierników
    Polewa:
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    3 łyżki masła
    Do przełożenia powidła śliwkowe.
    Do posypania ciasta orzechy włoskie.

    Utrzeć jajka z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Piec w temp. 180-200 st C
    .

    Polewa:
    Rozpuścić w garnku
    masło, cukier. Dodać mleko i kakao. Gotować
    ok. 3 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

    Wystudzony placek przekroić na kilka części, przełożyć je powidłami śliwkowymi.
    Oblać lekko wystudzoną polewą czekoladową, posypać orzechami.

  12. inez_poland

    Puszysty sernik, który zaaaaawsze się udaje:)

    Ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - 4 łyżki cukru
    - 2 całej jajka
    - 1 żółtko
    - 3/4 kostki margaryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    - 4 żółtka
    - 2 całe jaja
    - 1 wiaderko twarogu (1 kg)
    - 1,5 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki oleju
    - 2 budynie waniliowe
    - 2 szklanki mleka

    Przygotowanie:
    Ciasto zagniatamy i wykładamy na wysmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Masę wykonujemy w następującej kolejności: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, mleko, następnie twaróg i na końcu budynie. Masa będzie bardzo płynna, ale nie ma się co bać ona na prawdę zamieni się w przepyszny serniczek:) Masę wylewamy na surowe ciasto wyłożone w blaszce i do piekarnika na ok 50 minut (175- 180 stopni). Każdy piekarnik jest inny więc trzeba patrzeć czy masa jest złotawego koloru:) Gdy już ma ładny zarumieniony kolorek wyciągamy ciasto i układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie oraz wykładamy na wierzch ubita pianę z białek, które nam zostały. Do piany dodajemy trochę cukru według uznania i wiórki kokosowe. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 15 minut i czekamy aż piana nabierze pięknego koloru. I gotowe:) ciast jest pyszne, lekkie i nigdy nie opada jak tradycyjne serniki. Smacznego.

  13. eluchap

    Tort makowy z kremem

    Ciasto makowe:
    1 opakowanie masy makowej 800g
    150g cukru pudru
    6 jajek
    150g margaryny
    4 łyżki bułki tartej
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem: Użyłam gotowego kremu Karpatka, który przygotowałam według wskazówek na opakowaniu.

    Ciasto makowe:
    Cukier puder utrzeć z miękką margaryną.Dodawać 6 żółtek, ucierać
    za pomocą miksera. Następnie dodawać porcjami masę makową,bułkę
    tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać masę mikserem. Na
    koniec dodać pianę ubitą z 6 białek, wymieszać delikatnie drewnianą
    łyżką.
    Wleć do tortownicy o średnicy 26 cm , wysmarowanej margaryną i posypaną
    mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopniach, przez 50
    minut.

    Po upieczeniu, zimne ciasto należy przekroić na pól i posmarować
    kremem. Wierz ciasta polać polewą czekoladową i udekorować np.
    płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.

  14. Konstancja

    Świąteczne buziaczki

    1 margaryna
    25 dkg mąki
    2 łyżki cukru
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany
    10 ciasteczek (herbatników)
    polewa spożywcza wielokolorowa

    Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, pokruszone herbatniczki i
    śmietanę wymieszać mikserem, następnie wyłożyć na posypany mąką blat i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włóżyć na godzinę do lodówki.
    Kolejny etap to: ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać róznymi foremkami ciasteczka (jak na zdjęciu).
    Piec około 15-20 minut na delikatny kolor.
    Ostatnią czynnoscią jest udekorowanie kolorową polewą ciasteczek według uznania.

  15. Konstancja

    PLACEK KOKOSOWO-SEROWO-CZEKOLADOWY

    PLACEK KOKOSOWY
    5 białek (żółtka do sera)
    20 dkg cukru
    10 dkg maki ziemniaczanej
    5 dkg maki pszennej
    5 dkg kokosu
    1 łyżka octu
    ½ łyżeczki proszku
    Białka ubic doda po trochu cukier i reszte składników lekko wymieszać i upiec

    PLACEK CZEKOLADOWY
    5 jajek
    2 łyżki oleju
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakoo
    2 łyżki wody
    ½ łyżeczki proszku
    Białka ubić dodać wodę i cukier, potem z żółtka, olej i mąkę z kakaem, proszek – wymieszać i upiec

    Masa serowa:
    70 kg sera
    12 dkg masła
    5 żółtek
    ½ szklanki cukru
    1/2 żółty budyń
    rodzynki.

    Wymieszać wszystko w mikserze, przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu aż będą bańki.
    Ciepły ser dać na placek kokosowy, przykryć plackiem czekoladowym i polac polewą.

  16. Konstancja

    Placek orzechowo- kokosowy z masa ananasową

    Ciasto orzechowe

    5 jajek
    ¾ szklanki cukru kryształu
    10 dkg maki pszennej
    10 dkg zmielonych orzechów
    1 łyżeczka proszku

    Wykonanie:
    Ubić białka + cukier + żółtka + orzechy + mąka z proszkiem i całość delikatnie wymieszać i upiec .

    Ciasto kokosowe
    4 białka
    ½ szklanki cukru kryształu
    20 dkg wiórek kokosowych
    Można dodać troszkę proszku do pieczenia i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej

    Wykonanie:
    Ubić białka + cukier + wiórka i ewentualnie mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać . Upiec .

    Krem do masy:
    1 puszka ananasów- odlać sok do szklanki i jak nie będzie pełna dolać wody na pełno.
    4 żółtka, 1 łyżka cukru, 1 budyń śmietankowy, to wszystko zmiksować
    w garnuszku mikserem i połączyć z ugotowanym syropem ananasowym.
    Ugotować budyń, wystudzić dodać drobno pokrojone ananasy i utrzeć z 1 kostka masła.

    Tym kremem przełożyć placek orzechowy + masa + kokosowy + polewa.

  17. Konstancja

    PLACEK KRÓLEWSKI

    Ciasto pod spód: 25 dkg mąki
    15 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    2 zółtka ( białka dać do masy orzechowej)
    1 łyżeczka proszku
    1 cukier waniliowy
    Śmietany ile zabierze

    Masa makowa:40 dkg maku ( sparzyć i zemleć)
    1 szklanka niepełna cukru
    2 jaja
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki miodu

    zapach migdałowy ,bakalie, orzechy

    Z tych składników utrzeć ciasto i wyłożyć na ciasto jw.

    Masa orzechowa:
    35 dkg mielonych orzechów
    l/2 l.mleka
    1 szklanka cukru
    Piana z 2 białek od ciasta pod spód
    Orzechy zalać wrzącym mlekiem , wymieszać, wystudzić, dodać cukier- utrzeć, na koniec dodać pianę z białek , lekko wymieszać i wyłożyć na masę makową

    Masa serowa:
    1 kg sera
    20 dkg margaryny
    6 jaj
    30dkg cukru
    1 biały budyń lub mąka
    1 cukier waniliowy
    1 zapach cytrynowy
    orzechy, rodzynki.

    Ser zmielić , margaryne utrzeć z cukrem, dodać żółtka, utrzeć dodawać ser na przemian z budyniem, a na końcu pianę, zapach i bakalie. Wyłożyc na masę orzechową

    Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny

  18. Konstancja

    Placek z bakaliami „Gosiaczek”

    Ciasto:
    20 dkg maki
    10 dkg masła
    5 łyżek cukru pudru
    2 żółtka
    ½ łyżeczki proszku
    Szczypta soli

    Z tych składników zarobić ciasto i podzielić na 2 części, rozwałkować i jedną część rozłożyć na blachę,

    Masa bakaliowa:
    3 żółtka ( 4)
    2 białka ( 3)
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki mąki
    ½ łyżeczki proszku
    2 szklanki rodzynek
    1 szklanka migdałów siekanych
    Można tez dać papaję, morele, daktyle, skórkę pomarańczową

    Wyk: Żółtka utrzeć z połową cukru, na puszysty krem, a białka na sztywno z pozostałym cukrem. Mąkę, bakalie i proszek dać do masy z żółtkami, wymieszać, a następnie dodać ubitą pianę i lekko wymieszać.

    Tę masę wyłożyć na ciasto i położyć na wierzch rozwałkowaną drugą część kruchego ciasta. Upiec placek bakaliowy.

    Upiec biszkopt czekoladowy z 5 jaj i przekroić na pół.
    Wykonać masę budyniową według własnych przepisów i uznania.

    PRZEKŁADANIE PLACKÓW:

    Biszkopt czekoladowy
    Masa budyniowa
    Placek bakaliowy
    Masa bakaliowa
    Biszkopt czekoladowy

    Na wierzch placka można dać masę i migdały.

  19. Konstancja

    Placek serowo-wiśniowy

    Składniki:
    3,5 szklanki mąki
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 margaryna
    1 łyżka octu
    Z tych składników zarobić ciasto, podzielić na 3 części i do jednej dodać kakao

    (Inf. dobrze jest piec na papierze do pieczenia)

    Jedną jasną część ciasta zamrozić,
    drugą jasną rozwałkować na blachę i na placek nałożyć wiśnie ze słoika, następnie na te wiśnie rozwałkować lub zetrzeć ciemne ciasto (schłodzone)

    MASA SEROWA: 50 dkg do 1kg sera ( w zależności jaka duża jest blacha)

    Porcja na ½ kg sera
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 kostki masła
    Piana ubita z 4 białek

    Wymieszany ser wyłożyć na ciemne ciasto, następnie 4 białka ubić z 1 niepełną szklanką cukru, wsypać czerwony kisiel i lekko wymieszać. Tą pianę nałożyć na ser, a na nią zetrzeć zamrożone jasne ciasto.

    Piec około 1,5 godziny z dużej porcji sera.

  20. Konstancja

    Placek „do góry nogami”

    30 dkg mąki
    15 dkg margaryna
    4 żółtka
    15 dkg cukru pudru
    4 łyżki śmietany
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku.

    Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta posiekać i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części
    i schłodzić troszkę w lodówce.
    Następnie 1 kg jabłek zetrzeć na tarce troszke podsmażyć i dodać galaretkę cytrynową i ostudzić.

    Ciasto II kokosowe

    4 białka
    15 dkg cukru
    15 dkg kokosu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Ciasto orzechowe III

    15 dkg orzechów zmielonych + siekanych
    4 jajka ( żółtka + białka)
    15 dkg cukru
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka mąki przennej
    1 łyżeczka proszku.

    WYKONANIE:

    Ciasto rozwałkować , włożyć na blachę, dać usmażone zimne jabłka z galaretką i na to wlać ciasto kokosowe, a na wierzch orzechowe. Przykryć drugim plackiem.

    Piec wszystko razem około 1 godziny. Polać polewą.

  21. Konstancja

    Placek czekoladowy ze śliwką kalifornijską.

    Składniki na ciasto:
    7 jaj
    7 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki amoniaku lub sody oczyszczonej
    2, 3 łyżki kakao

    Z tych składników upiec 1 biszkopt .

    KREM
    2 szklanki mleka
    5 żółtek
    2 ½ łyżki mąki pszennej
    2 ½ lyżki mąki ziemniaczanej
    20 dkg cukru
    1 kostka masła
    sok z 2 cytryn
    2 łyżki spirytusu lub wódki

    Z tych składników ugotować krem i przestudzony połączyć z masłem, dodać sok i spirytus.

    Około 50 dkg śliwki kalifornijskiej pokroić w kostkę.

    Placek przekroić na 2 części, środek posmarować 2/3 kremu włożyć mniej jak pół pokrojonych śliwek, a pozostałą 1/3 kremu posmarować wierzch na który nałożyć pozostałe śliwki. Roztopić 2 czekolady mleczne i 1 gorzką w 1/3 mleka

    Tą czekoladą przestudzoną polać śliwki na wierzchu placka. Można też zmniejszyć ilość czekolady zastępując ja wykonaną przez siebie polewą.

  22. Konstancja

    PLACEK z karmelem

    Ciasto:
    6 jaj
    9 łyżek wody
    12 łyżek oleju
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 szklanka orzechów mielonych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Wykonanie:

    Ubijać jak na biszkopt, białka dodać cukier, a żółtka wymieszać z woda i olejem i wlać do białek, dodać resztę składników. UPIEC 2 PLACKI.

    9 dużych jabłek zetrzeć i usmażyć – dodać do ciepłych 2 galaretki cytrynowe, dobrze wymieszać.
    6 paczek herbatników szkolnych małych lub 2 paczki dużych.
    1 puszka mleka słodzonego gotowanego – krówka, czekolada lub inne. To będzie karmel.

    Sposób układania placka:

    Placek orzechowy
    ½ jabłek
    Herbatniki
    Masa karmelowa
    Herbatniki
    Masa karmelowa
    ½ jabłek
    Placek orzechowy.

  23. Liliana

    Piernik czekoladowo – imbirowy

    Składniki :

    12,5 dag masła
    20 dag miałkiego cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    2 łyżeczki zmielonego imbiru
    4 jajka
    25 dag mąki
    20 dag rodzynek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag startej na tarce czekolady
    15 dag twardej czekolady
    kilka wisienek lub innych owoców kandyzowanych do dekoracji

    Masło włożyć do salaterki i utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, imbir i dodawać jajka, ciągle ubijając.
    Do gładkiej masy wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadal ucierając mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodać startą na tarce czekoladę. Rodzynki pokroić na kawałki i wymieszać z ciastem.
    Przygotować posmarowaną masłem blachę i wyłożyć na nią równą warstwę ciasta.

    Nagrzać piekarnik do temperatury 180-220st.C, wstawić blachę z ciastem na 20-25 minut. Wyjąć zaraz po upieczeniu a gdy ciasto ostygnie, pokroić je na małe kwadraciki o boku ok.4-5 cm.

    Czekoladę rozpuścić w garnuszku wstawionym do naczynia z gorącą wodą. Posmarować wierzch każdego kwadracika i udekorować kawałkami owoców.

  24. Liliana

    Strucla z makiem i morelami ( z przepisu mojej babci )

    Składniki:

    10 dag masła
    150 ml mleka
    4 dag drożdży
    50 dag mąki
    5 dag cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    1 żółtko
    puszka moreli
    10 dag konfitury morelowej
    25 dag gotowej masy makowej
    10 dag gęstej kwaśnej śmietany
    10 dag słupków migdałowych
    1 łyżka cukru pudru

    1. Masło włożyć do podgrzanego mleka. Mieszać, aż się stopi. Lekko ostudzić i rozmieszać z drożdżami. Następnie dodać mąkę, cukier i sól, wbić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

    2. Osączyć morele, pokroić w drobną kosteczkę. Masę makową wymieszać ze śmietaną i żółtkiem. Dodać morele i 5 dag słupków migdałowych. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść.

    3.Ciasto rozwałkować na prostokąt 25 na 35 cm. Środek posmarować masą makową, pozostawiając z każdego dłuższego boku po 5 cm wolnego ciasta. Założyć je na masę makową. Posypać resztą migdałów. Struclę ułożyć na blasze przykrytej pergaminem i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec 35-45 minut w temperaturze 200st.C. Gotowe ciasto ostudzić, posmarować przetartą przez sitko konfiturą i oprószyć cukrem pudrem.

  25. Sandra:)

    Sernik Trójkąt
    1/2kg sera
    1/2margaryny
    1jajo
    1/2szkl.cukru
    5p.herbatników
    aromat,rodzynki
    Margarynę utrzeć z cukrem,dodać przekręcony ser,jajko,aromat oraz rodzynki.

    MASA:
    1/2kostki margaryny
    1/2szkl.cukru
    1 żółtko
    3łyz.kakao
    Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.Posmarować folię.Następnie ułożyćna niej herbatniki tak aby po złozeniu powstał trójkat.na rozłożone ciasteczka wyłozyc mase serowa.złozyc na domek wstawic do lodówki.
    POLEWA::
    3/4kostki margaryny
    3łyż.cukru
    4łyż.kakao Margaryne roztopić dodać cukier,i kakoo na gotowy srnik polać.

  26. Zofia2307177

    Galaretka żurawinowa

    Składniki:
    -1 kg żurawiny
    -300 g miodu
    -1 laska cynamonu
    -30 ml rumu
    -10 g imbiru
    -30 g żelatyny

    Owoce umyć i rozdrobnić za pomocą miksera, a następnie przelać do garnka, dosłodzić miodem, wrzucić laskę cynamonu, wlać rum, dodać starty imbir i zagotować. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, po czym lekko ją przestudzić i połączyć z rozdrobnioną żurawiną. Tak otrzymaną galaretkę wlać do miseczek i odstawić do zastygnięcia.

  27. PiotrPi

    Kutia
    Składniki:
    1 szklanka ziaren pszenicy
    1 szklanka maku
    1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
    aromat migdałowy
    4 łyżki miodu
    5 dag rodzynek
    5 dag migdałów
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki

    Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka (ok.3 – 4 h). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce.Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.

  28. smakmonika

    Ciasteczka świąteczne

    Składniki:
    2 szklanki mąki
    20 dag masła
    3 żółtka
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 łyżka margaryny

    Przygotowanie:
    Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, cukier puder, dwa żółtka i szybko zagnieść ciasto, następnie odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykroić foremką ciastka, poukładać na blaszce posmarowanej margaryną, posmarować rozkłóconym żółtkiem i wstawić do gorącego piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180 C.

  29. anetalive

    Karmelowe ciasteczka

    Składniki:
    25 dag mąki tortowej
    25 dag masła
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka margaryny
    ½ szklanka karmelu
    ½ szklanka cukru

    Przygotowanie:
    Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szklankę cukru i zagnieść starannie ciasto. Odstawić do lodówki na dwie godziny, następnie podzielić na porcję z których rozwałkować na stolnicy placki o grubość 4 mm, i wykrawać foremkami do ciastek różne wzory. Na blaszce wysmarowanej margaryną
    poukładać ciastka i piec partiami w gorącym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 C. Przestudzone ciastka posmarować karmelem i posypać cukrem.

  30. zbychu55

    Świąteczne ciasteczka z makiem

    Składniki:
    3 szklanki mąki pszennej
    25 dag masła
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki kefiru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 szklanka maku
    ½ tabliczka gorzkiej czekolady
    1 łyżka margaryny

    Przygotowanie:
    W misce przesiać mąkę, posiekać z masłem, cukrem. Dodać jajko, łyżkę śmietany, kefiru, cukier waniliowy, 3 łyżki proszku do pieczenia, szklankę maku i dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na porcję z których rozwałkować 3 mm placki z których wykroić ciastka w kształcie gwiazdek. Poukładać na blaszce wysmarowanej margaryną, posmarować żółtkiem i piec partiami w gorącym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 C. W małym garnuszku roztopić na małym ogniu ½ czekolady, którą po upieczeniu ciastek udekorować ich powierzchnię.

  31. fryz

    Śnieżynki!

    30 dag wiórków kokosowych
    25 dag zabielacza do kawy w proszku lub mleka w proszku
    1,5 kostki masła
    30 dag cukru
    pół szklanki mleka
    2 wafle
    migdały (ok. 50-60)

    Migdały obieramy ze skórki. Wodę gotujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Zostawiamy do schłodzenia. Do ostudzonej wody dodajemy pokruszone wafle, 20 dag wiórek kokosowych, zabielacz do kawy/mleko w proszku, masło (najlepiej wcześniej położyć je na kaloryfer aby dobrze zmiękło) całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. godzinkę.
    Po tym czasie z masy robimy kuleczki wielkości rafaello, wkładamy do środka migdała i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Kuleczki wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Smacznego!

  32. margos

    Bożonarodzeniowe pierniczki
    Składniki:
    50 dkg mąki
    20 dkg cukru
    20 dkg miodu
    12 dkg margaryny
    1 jajo+ 1 żółtko
    1 łyżeczka sody oczyszczanej
    2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
    Na lukier:
    15 dkg cukru pudru
    1 białko
    Sposób wykonania:
    Miód podgrzewać z cukrem, margaryną i przyprawą korzenną do czasu połączenia składników. Następnie pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i dodać do niej przestudzony miód z dodatkami oraz jajko i żółtko. Zagnieść ciasto i na pół godziny schłodzić je w lodówce. Rozwałkować ciasto i wykrawać z niego dowolne kształty związane ze świętami np. aniołki, dzwonki, rękawice, skarpetki, gwiazdki, mikołaje, choinki, chatki itp. Ułożyć na blaszce w odstępach. Ciasteczka piec w temp. 150 stopni przez ok. 10 min.
    Utrzeć składniki na lukier, aż stanie się on płynny i biały
    Upieczone i wystudzone ciastka ozdabiać lukrem według uznania.
    SMACZNEGO 

  33. Sarzena

    To jest przepis na pyszny, puchowy sernik, który naprawdę rozpływa się w ustach :)Uwielbia go cała rodzina :)

    Ciasto:
    - 1/2 kostki tłuszczu
    - 2 jaja
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 szklanka mąki

    Wszystkie składniki zmiksować i podpiec na złoty kolor, ostudzić.

    Masa serowa:
    - 1 kg sera półtłustego
    - 1 szklanka śmietany
    - 8 jaj
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżeczki kartoflanki
    - 3 łyżki kaszki manny
    - 1/2 kostki roztopionego tłuszczu
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1,5 szklanki cukru

    Ser utrzeć ze śmietaną, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać cukier waniliowy, kartoflankę. Wlać roztopiony tłuszcz, wsypać proszek do pieczenia, całość dokładnie utrzeć.
    Osobno ubić białka z cukrem.
    Masę białkową przełożyć do masy serowej, wszystko wymieszać delikatnie. Wlać masę na podpieczony spód, piec ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 160-180 stopni.

    Smacznego!

  34. mitofri

    Ciasto 3BIT
    * 540 g herbatników
    * 1 mleko w puszce słodzone (2 godziny gotować w wodzie)
    * 1 krem „karpatka” + produkty do wykonania kremu
    * 50 ml śmietany 30%
    * 3 łyżeczki żelatyny
    * 4 łyżki cukru pudru
    * 200 g margaryny
    * gorzka czekolada 100g (do dekoracji)
    Mleko w puszce słodzone gotować 2 godziny w wodzie a następnie utrzeć z margaryną.(w sklepach dostępne są też już gotowe krówkowe masy w puszce,nie wymagające gotowania).
    Krem karpatkowy zrobić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i żelatyną. Czekoladę zetrzeć na tarce.
    Blaszkę wyłożyć herbatnikami.
    Herbatniki zalać gorącym mlekiem z puszki. Przykryć warstwą herbatników.
    Wyłożyć krem karpatkowy i przykryć kolejną warstwą ciastek.
    Na ciastka wyłożyć ubitą śmietanę. Posypać czekoladą.Schłodzić w lodówce. Smacznego:)

  35. mika19

    Galettes sucrees – arabskie pierniczki

    Składniki:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 3 szklanki mąki razowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
    • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
    • 1 łyżka ziaren sezamu

    Wykonanie:
    Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.
    Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
    Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.

  36. et1978

    Świąteczny Pleśniak królował obok makowca na świątecznym stole w domu mojej babci, potem mojej mamy a teraz w moim :)

    Świąteczny Pleśniak:

    Składniki: 2, 5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru pudru, 300 gram margaryny, 5 jajek, 1, 5 szklanki cukru, 1 łyżka kakao, 100 gram posiekanych orzechów włoskich, masło i bułka tarta do
    wysmarowania i posypania blachy.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę (najlepsza Kasia). Rozbić jajka, odkładając białka na później. Do mąki i margaryny dodać 5 żółtek. Wyrabiać ciasto rękoma.
    Ulepić dużą kulę, następnie podzielić ją na dwie części. Pierwsza cześć ma być większa, druga mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i ponownie wyrobić. Wyrobione kule zawinąć schować do lodówki na 0, 5
    godziny. Wyjęte z lodówki ciasto (większa połowa) wyłożyć (wykleić) na przygotowaną blachę (najlepiej małą). Na ciasto wyłożyć konfiturę z czarnych porzeczek (wersja wykwintna to konfitury z czarnych porzeczka
    Łowicz – potrzebne są wówczas dwa małe słoiczki, ale doskonale sprawdza się również dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki z Biedronki). Na to sypiemy posiekane orzechy, według uznania (im więcej tym lepiej). Pianę z pozostawionych 5 białek ubijamy na sztywno (do
    ubijania piany dodaję małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej – piana wówczas ubija się szybciej i jest sztywniejsza). Gdy piana jest już ubita wsypujemy niecałą szklankę cukru i mieszamy mieszadełkami miksera raz lub dwa. Następnie pianę wykładamy na ciasto. Na wszystko ścieramy na
    tarce drugą kulę pozostawionego ciasta ciemnego. Pleśniaka pieczemy w temperaturze 150 – 160 stopni przez 45 minut. Ciasto tej wyśmienite, wygląda na wymagające bardzo dużo pracy i zaangażowania a w zasadzie jest to ciasto proste i dość szybkie. Smakuje znakomicie.
    Polecam i życzę smacznego.